Inne

Jak usunąć konto na FB? A może… to niemożliwe?

Nie tak dawno mieliśmy do czynienia z nie lada aferą – okazało się, że Facebook przekazywał dane użytkowników do Cambridge Analytics w ramach kampanii wyborczej Donalda Trumpa w 2016 roku. Wówczas całkiem sporo osób zaczęło deklarować chęć usunięcia konta na portalu społecznościowym w obawie o bezpieczeństwo swoich danych osobowych. Powstały nawet specjalne wydarzenia dedykowane takiemu zamiarowi promowane hasłem #deletefacebook! Jeśli i ty czujesz się niekomfortowo z tym faktem i chcesz przestać istnieć na Facebooku, mam dla ciebie kilka porad, jak to zrobić.

Dezaktywacja, czy usunięcie?

Na sam początek warto zaznaczyć, że między tymi dwoma terminami jest znacząca różnica. Dezaktywacja konta Facebook to jego czasowe zawieszenie – możesz więc wrócić do niego w dogodnej dla siebie chwili. W czasie, gdy będzie pozostawało zawieszone, nie będzie można wyświetlać go w wyszukiwarce Facebooka, a informacje na twojej osi czasu (w tym też zdjęcia) będą niewidoczne.

Korzystając z opcji zawieszenia konta należy pamiętać, że w istocie wcale nie znikasz z Facebooka. Serwis zachowa informacje o tobie w archiwach po to, by móc je znów uwidocznić po twoim powrocie.

Jak dezaktywować konto?

To bardzo proste – wystarczy, że po zalogowaniu wejdziesz w sekcję “Ustawienia”, a następnie wejdziesz w zakładkę “Ogólne”. Tam znajdziesz opcję “Zarządzaj kontem”, gdzie istnieje możliwość jego dezaktywacji. Gdy zechcesz powrócić do Facebooka, możesz zrobić to za pomocą swojego e-maila i hasła.

Czy da się usunąć konto na Facebooku?

Wbrew wielu obiegowym opiniom, nie jest to niemożliwe. Od pewnego czasu po zalogowaniu się na konto możemy przejść pod ten adres i zniknąć z serwisu Zuckerberga raz na zawsze. Facebook nie pozwoli nam jednak rozstać się z nim tak po prostu – usunięcie konta poprzedzone jest “okresem próby”, który trwa od kilku do kilkunastu dni. Wówczas będziemy zasypywani przypomnieniami, że konto zostanie usunięte i – że jeśli chcemy – w porę możemy zmienić decyzję.

Co zostanie po mnie na Facebooku?

Po usunięciu konta wiadomości, jakie kiedykolwiek do kogoś wysłałeś nadal będą znajdowały się w skrzynkach odbiorczych twoich znajomych. Treści, które opublikowałeś mogą zostać usunięte z serwerów Facebooka do około 90 dni. Portal ostrzega, że kopie niektórych materiałów mogą pozostawać na serwerach z przyczyn technicznych. Jakie dane i przyczyny Facebook ma dokładnie na myśli? Niestety, nie zostało to określone dokładnie.

 

Jak do wszystkiego w sieci – do serwisów społecznościowych warto podchodzić z dystansem. Mogą być cennym narzędziem marketingowym, jak i umożliwiającym kontakt z bliskimi, lecz przy chwili zapomnienia nietrudno umieścić na nich coś, co obróci się przeciwko nam. Zalecam ostrożne obchodzenie się z tym, co mówimy o sobie Facebookowi, a usuwanie konta przestanie być palącą kwestią, nawet w przypadku wypłynięcia tak śliskich spraw, jak ta z Cambridge Analytics.

Joanna Stanuch

Joanna - nasz copywriter. Tworzy materiały tekstowe dla klientów o zróżnicowanej tematyce. Dba o poprawność językową tekstów, ich atrakcyjność oraz prawidłowe rozmieszczenie słów kluczowych istotnych dla pozycjonowania strony. Z zawodu dziennikarka, po godzinach - blogerka. Pisaniem zawodowo zajmuje się od 2015 roku. Interesuje się dziennikarstwem internetowym oraz trendami w mediach społecznościowych, co stale uskutecznia prowadząc kilka naszych, autorskich fanpage's.

More Posts